Україна покращувє умови інвестування у енергетику

інспекційна компанія

Україна покращувє умови інвестування у енергетику

З метою сприяння збільшенню обсягу інвестицій в будівництво в Україні нових електростанцій (зокрема тих, які виробляють електроенергію з енергії вітру) Закон України № 2517-VIII ( “Закон”), який вступив в силу на початку жовтня 2018 року, зменшує кількість регуляторних вимог до будівництва об’єктів, які за класом наслідків (відповідальності) відносяться до об’єктів з незначними наслідками (CC1).

Закон, зокрема:

(1) Змінив критерії для віднесення об’єкта будівництва до класу CC1

До вступу Закону в силу: об’єкт будівництва не міг бути віднесений до класу CC1, якщо, зокрема, рівень матеріального збитку або соціальних втрат, пов’язаних з припиненням експлуатації або з втратою цілісності об’єкта, становив 9 307 500 грн. (Приблизно 285 000 євро) або більше.

Зараз: за умови, що будівництво об’єкта здійснюється без залучення (а) коштів державного або місцевого бюджетів, (б) кредитних коштів, наданих під державні гарантії, та (в) коштів державних і комунальних підприємств, бюджетних установ, збитки замовників будівництва для цілей підрахунку рівня матеріальних збитків або соціальних витрат не будуть враховуватися. Це нововведення значно спростить віднесення об’єкта, зокрема електростанції, яка виробляє енергію з відновлюваних джерел енергії, до об’єктів класу CC1 і, відповідно, зменшить кількість регуляторних вимог, яких необхідно дотримуватися при будівництві такого об’єкта.

Так, для того, щоб почати будівельні роботи, досить буде лише направити уповноваженому органу повідомлення про початок їх виконання. У свою чергу, виконання будівельних робіт на об’єктах класу CC2 (середній клас ризику) і СС3 (високий клас ризику) обумовлено необхідністю отримання відповідного дозволу.

На додаток, об’єкти, які виробляють електроенергію з енергії вітру, будуть ставитися до об’єктів з незначними наслідками (CC1) за умови позитивного висновку уповноваженого органу з оцінки впливу на навколишнє середовище.

(2) Дозволив змінити клас ризику вітряних електростанцій

До вступу Закону в силу: вітряних електростанцій на практиці, як правило, присвоювався третій клас ризику. Після зміни критерію класифікації будинків і споруд у 2017 році (перехід від класів ризику до класів наслідків), об’єкти, яким було присвоєно третій клас ризику, автоматично були віднесені до середнього класу наслідків (CC2).

Зараз: Закон дозволяє існуючим вітряних електростанцій, яким було присвоєно третій клас ризику і, з часом, середній клас наслідків (CC2), перекласифікувати присвоєний раніше клас наслідків на незначний (CC1).